Skip to Content
 
2022. január 19. szerda
Könyvjelzőkhöz ad
Könyvtárközi kölcsönzés
 

Könyvtárközi kölcsönzés

A könyvtár állományában nem található dokumentumok más könyvtáraktól kölcsön vehetők. A kölcsönzési idő megállapítása a kölcsönadó könyvtár feltételei szerint történik.

A dokumentum könyvtárközi kölcsönzésének kérésekor tájékoztatni kell az olvasót a könyvtárközi dokumentumszolgáltatás lehetséges formáiról.

Ezek: 1. eredeti formátum; 2. másolat; 3. elektronikus forma.

A szolgáltatás térítési díja a következő:

1. eredeti formátum kérése esetén: a kérő olvasónak a kért dokumentum visszaküldésének költségét (postaköltség, ajánlási díj) kell fizetnie. A postai díjszabást igazoló ajánlott feladóvevényen szereplő összeget a kért dokumentum visszaküldése után kell megtéríteni.

   2.   másolat: a másolat költségét kell megtéríteni

3. elektronikus forma: a dokumentumnak a könyvtár számítógépén való megtekintése ingyenes. A kért dokumentum kinyomtatása esetén a nyomtatási költséget kell kifizetni. A másolat elkészítésének költségét a küldő könyvtár határozza meg.

A szolgáltatást igénybe veheti könyvtárunk bármely beiratkozott olvasója, aki vállalja az alábbi könyvtárközi kölcsönzési szabályok betartását:

·        A könyvtárközi kölcsönzéssel kapcsolatos költség (csomagfeladási díj = a visszaküldés költsége) eredeti dokumentum kérése esetén 2009. január 4-től teljes mértékben az olvasót terheli.

·        A kért dokumentum megérkezéséről a kérőt azonnal értesítjük igény szerint postai úton, telefonon vagy e-mailben.

·        A kölcsönzés határidejét a küldő könyvtár határozza meg. Ez általában 2-4 hét, de előfordul, hogy a könyv csak néhány napig áll rendelkezésre.

·        Régi, ritka kiadványoknál előfordulhat, hogy azokat a könyvtárak nem kölcsönzik.

·        Folyóiratot a könyvtárak nem kölcsönöznek, így cikkekről csak fénymásolat vagy digitális másolat kérhető. A fénymásolat költségét (mely a teljesítő könyvtár díjszabásától függ), valamint a postaköltséget mindig az olvasó állja. Digitális másolat esetében nem kell költséggel számolni.

·        A könyvtárközi kérés teljesítését a könyvtárak megtagadhatják.

·        A könyvtárközi kérések leadhatók személyesen, telefonon vagy e-mailben.