Skip to Content
 
2022. január 28. péntek
Könyvjelzőkhöz ad
A Kertész László Városi Könyvtár rövid története:
 
1. kép

1945 januárjában a város Képviselő-testülete elhatározta a közművelődési könyvtár és a Városi Múzeum megnyitását. Létrehozott egy 10 fős Könyvtári és Múzeumi Bizottságot. A szükséges felújítási munkák azonban olyannyira elhúzódtak, hogy a könyvtár megnyitására csak 1947 márciusában került sor. A létrejött Városi Közművelődési Könyvtár állományába beolvasztották a kisebb „könyvtárakat”, mint például a Kossuth-kör, Polgári Kaszinó, MANSZ, Iparos Kör.

A tanácsok megszervezése után került sor a Művelődési ház új épületében történő elhelyezésre. Itt a mai Petőfi-háznak nevezett épületben 1950-ben kapott helyet a most már Népkönyvtárként emlegetett intézmény is (1988-ig). Mégis 1952. augusztus 1-től számítják a kezdetet, pontosan akkortól, amikor kinevezték a könyvtár első vezetőjét. A könyvtár vezetését 4 órás kölcsönző könyvtárosként a tanító Ökrész István látta el (1965-ig), addig társadalmi munkás könyvkölcsönző dolgozott itt. (1. kép)

A 60-as években indul meg a könyvtári hálózat kiépítése (Böszörmény rendkívül nagy külterületi résszel rendelkezik: Vid, Pród, Boda települése, tanyavilága), ami a 70-es évekre be is fejeződik.

2. kép

A könyvtár épületének állapota az idők során nagyon megromlott. 1989-ben a rendszerváltás hozta meg a lehetőséget, hogy végül is méltóbb helyre kerülhessen ez a többre érdemes, gazdag gyűjtemény. Így került mai helyére, a megüresedett pártházba. Ez az épületrész megfelel a körülbeli normatív előírásoknak. (2.kép)

2002. október 16-án Városi Könyvtár újabb szolgáltatással bővült, Internet-teremmel. Melyet a várostól kapott pénzből alakítottak ki és a Széchenyi-terv pályázatán nyert pénzből valósulhatot meg a terem berendezése.

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozata értelmében, intézményünk 2004. április 01-től a Kertész László Városi Könyvtár nevet viseli.