Skip to Content
 
2022. január 28. péntek
Könyvjelzőkhöz ad
TIOP
 

Fejlesztések a hajdúböszörményi könyvtárban

Kertész László Városi Könyvtár 2009. június 1 és december 31. között valósította meg "A hajdúböszörményi Kertész László Városi Könyvtár infrastruktúra-fejlesztése a bárki számára könnyen elérhető információ és tudás megszerzése érdekében" projektjét.

Az elnyert 9.816.546 forintból a következő fejlesztések váltak lehetővé:

A HunTéka integrált könyvtári rendszer, az Ariel dokumentum küldő- és fogadó szoftver a szükséges hardver eszközökkel /szerver gép, 3 db. munkaállomás, szkenner, egyéb számítástechnikai eszközök (szünetmentes tápegységek, vonalkód olvasók)/ együtt on-line könyvtári szolgáltatások /on-line katalógus; 24 órán keresztül elérhető szolgáltatások: kölcsönzés megtekintése, hosszabbítás, előjegyzés, üzenetek küldése; elektronikus dokumentum küldés és fogadás/ bevezetését tették lehetővé.

A felhasználók 10 új, korszerű számítógépet vehetnek igénybe az információ kereséshez.

Nagyobb alapterületű, felújított, barátságos gyermekkönyvtár várja az érdeklődő gyerekeket.

Az esélyegyenlőség területén jelent előrelépést az új szolgáltatásként bevezetett Braille nyomtatás.

A wifi router segítségével lehetséges a szabad, internetes olvasói csatlakozás

A beszerzett laptop, digitális fényképezőgép, színes lézernyomtató is a szolgáltatások színvonalát növelik.

Az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával magvalósított fejlesztések elősegítik a könyvtár oktatási-képzési szerepének erősítését, a könyvtárhasználói igények magasabb szintű kielégítését.


 

A fejlesztések a következő könyvtári szolgáltatásokat teszik lehetővé:

  • Online katalógus

Lehetőség nyílik bárki számára a katalógusban való keresésre és böngészésre. Megnézhető egy adott dokumentum állapota (hozzáférhető; kikölcsönözve)

  • 24 órán keresztül elérhető szolgáltatások

Az olvasó megnézheti saját adatait, kölcsönzéseit, előjegyzést tehet és üzenetet küldhet a könyvtárosnak. A funkció eléréséhez azonosítóval (kölcsönzőjegy vonalkódja) és jelszóval (ha nem változtattuk meg, alap esetben a születési dátumunk:'ééééhhnn') kell bejelentkezni.

  • Számítógépes szolgáltatások

Internet használat ;  NAVA pont ( Nemezeti Audiovizuális Archívum ) használata ;  szövegszerkesztés és egyéb számítógépes programok használata ; adathordozók használata ; CD/DVD írás ; nyomtatás ; szkennelés

  • Wireless lan csatlakozási pont

Bárki számára ingyenesen igénybe vehető

  • Braille nyomtató

Vakok számára kiegészíti az egyéb látássérültek számára már megvalósított információs és kommunikációs akadálymentesítést.

  • Ariel dokumentum küldő fogadó szoftver és A/3 szkenner

Lehetővé teszi az on-line dokumentum (cikkek; tanulmányok; helyismereti információk) szolgáltatást egyéni felhasználók és más könyvtárak számára.