Olvastad már?

    Nyulász Péter: Helka

Helka és Kelén egykor közismert balatoni legendájára napjainkban csak a "magyar tenger" két sétahajójának, és néhány kisebb füredi panziónak, étteremnek a neve emlékeztet. Nyulász Péter költő, író azonban megidézte a feledés homályából a történetet, és ifjúsági regénnyé bővítette azt. A cselekmény idején Tihanyban az apátság helyett még egy bizonyos Soktornyú Kastély állt, a környékbeli dombokat-erdőket pedig varázserejű lények, manók, varázslók, tündérek lakták. A Kastély népe épp nagy sürgölődésben van, hisz a hercegi pár egyetlen lányának, Helka hercegkisasszonynak hivatalos örökössé-nyilvánítási ünnepségére készülnek. Elvileg Helkának is a lehető legkomolyabban kellene készülnie, ő azonban inkább bevezeti magát a Bakony zöld sűrűjébe, hogy szamócát csemegézzen. Akkor még nem sejti, hogy a közeli Burok-völgyben baljós események vannak kibontakozóban: a gonosz bakonyi boszorkány, Bora vezetésével hasonlóan megátalkodott teremtmények fognak össze, hogy véget vessenek a balatoni béke csodálatos időszakának...

   Nordqvist, Sven : Pettson sátorozik

Findusz, a "minden lében kanál" kis kandúr a padláson egy sátort talál. Az izgatott macsek rögtön szeretne elindulni sátorozni. Gazdája el is határozza, hogy elmennek horgászni és sátorozni a tóhoz. Amikor azonban a baromfiudvar lakói is mindenáron velük akarnak tartani, Pettson meggondolja magát. Végül, hogy csalódott macskáját jobb kedvre derítse, úgy dönt, a kertben verik fel a sátrat. Findusz éjjel fél egyedül, ezért ráveszi az öreget, hogy ő is aludjon a sátorban.

  Berg Judit: Rumini

Pelevár egy egészen különleges hely, ugyanis nemcsak a világ legeslegnagyobb kikötője van itt, hanem egy olyan bazár is, ahol a lehető legkülönösebb dolgokat kapni a csodakenőcstől egykori kalózok késén keresztül a láthatatlanná tevő kalapig. Ide tart a Szélkirálynő nevű hajó Bojtos Benedek egérkapitány vezénylete alatt, aki egy Rizsa nevű egérharamia bandájából menti ki az épp rossz útra térni készülő egérkölyköt, Ruminit. Maga mellé veszi hajósinasnak a fedélzetre és megkezdik útjukat a Ragacs-tengeren át Pelevár felé. A hajózás azonban jóval több izgalmat tartogat, mint amire a legénység fel volt készülve: az átkelés a Sárkány-szoroson kész rémálom, az útjukba kerülő lakatlan sziget merő rejtély és mindennek tetejébe Rumininek egy váratlan pillanatban nyoma vész... Az elsősorban kisiskolásoknak ajánlható regényt Kálmán Anna fekete-fehér rajzai kísérik.